Nummer 104


Redactioneel | februari 2005


Een beetje ernst zou geen kwaad kunnen (Christian Dutoit)<< Nummer 104

Dé politieke afknapper van vorige weken kwam beslist van de schertspartij Spirit. Deze club, die ontstaan is op de puinen van de zielloos teloorgegane Volksunie, maar in de eerste plaats opgericht werd als applausmachine voor de politieke ambities van een beperkt gezelschap, had zich sterk gemaakt om samen met een aantal VLD'ers een referendum af te dwingen over de nieuwe Europese Grondwet, die in feite geen grondwet is maar een soort catechismus van het neo-liberalisme. Spirit was zogezegd voor directe democratie en heeft daar honderden meters teksten over gespuid, maar als puntje bij paaltje kwam maakte de partij een bocht... omdat een eventueel referendum over die Europese grondwet wel eens zou kunnen uitdraaien op een njet tegen de toetreding van Turkije. En dat zou alleen maar in het voordeel kunnen zijn van het Vlaams Belang, erger kan dus niet.

Die bocht van Spirit heeft natuurlijk niet zoveel met het Vlaams Belang te maken, maar alles met het kartel-keurslijf waarin ze zitten. Niemand twijfelt eraan dat de vrolijke bocht bevolen werd door SP.a, hierin zelf lichtjes onder druk gezet door de PS, die als de dood is voor een referendum en geen avontuur wil zoals de kameraden in Frankrijk thans meemaken.

Wat is dat nu voor een redenering? Een referendum over de Europese grondwet zou kunnen uitdraaien in een referendum over de toetreding van Turkije? So what? Als blijkt dat een deel van de Vlaamse bevolking daar zo over denkt, wat is dan het probleem? Zelfs Solidair, het weekblad van Amada, vindt dit nonsens: dan kan je beter ook gewoon de verkiezingen niet laten doorgaan, want die draaien al tien jaar uit op een vooruitgang van het Vlaams Blok/Belang.

Waarom is men als de dood voor een volksraadpleging over Europa? Waarom wil men daar geen ernstig debat over voeren? Moet politiek nu echt herleid worden tot een verkleutering, een beetje debatteren over positieve discriminatie, de strijd tegen de rokers, geluidsoverlast en dierenrechten tijdens de ramadan of vooral daarbuiten?

Intussen zitten we opgescheept met onze Vlaamse 'autonomie' en haar vertegenwoordigers die in opdracht van commerciële TV-zenders wekenlang spelletjes spelen of zich op kosten van spreekbuizen van de monarchie even fysiek laten ombouwen. Als je hier ook maar enige vorm van kritiek op hebt slaat men je om de oren met 'verzuring' en dit soort dingen meer. Vroeg of laat zal het die mensen zelf zuur opbreken. Zij zijn de organisatoren, de spindoctors van de anti-politiek. Toegegeven, ze bestrijden het verfoeilijke populisme vanuit de populaire infotainment-programma's op de commerciële beeldbuiszenders, waarin begrepen de staatszender die er al een hele tijd in geslaagd is om van politieke debatten poppenkast te maken, beter dan Tante Terry en Kraakje Pluimstaart in een ver verleden ooit zouden gekund hebben. Nu goed, het is altijd een beetje carnaval in de Belgische politiek... De vraag is: geven we Spirit nog een kans? Wat mij betreft kunnen ze zich best recycleren tot een volbloed carnavalsvereniging, en dat doet niets af van mijn respect voor het carnavalsgebeuren of andere uitingen van volks amusement.