Nummer 128Notice: Undefined variable: voornaam in C:\inetpub\wwwroot\meervoud\artikel.php on line 67

Notice: Undefined variable: achternaam in C:\inetpub\wwwroot\meervoud\artikel.php on line 67

| juni - juli 2007


Volkeren in beweging ( )<< Nummer 128

Frans-Vlaanderen: Rederijkers herrijzen

Sinds april 2004 bestaat er een Akademie voor Nuuze Vlaamsche Tale - Institut de la Langue Régionale Flamande die de draad van de vroegere Rederijkerskamers in Frans-Vlaanderen heropneemt.

Twee keer per jaar organiseert de Akademie een bijeenkomst om de taal te promoten. Om te kunnen genieten van subsidies moeten die bijeenkomsten tweetalig zijn.

In het kader van 'La semaine de la langue française et des langues de France' ging op 19 mei in Pitgam een soort wedstrijd door, waarbij de deelnemers een tekst moesten naar voor brengen rond tien door het Franse cultuurministerie geselecteerde woorden: abricot, amour, bachi-bouzouk, bijou, bizarre, chic, clown, mètre, passe-partout, valser. In het lokale Nederlands werd dit omgezet in: abrikooze, liefde, raeren kèrel, juweel, raer, styf schoone, klouw, meter, trekzage en valsen.

De voorzitter benadrukte dat de Akademie de traditie wil voortzetten van de vroegere rederijkerskamers, die jaarlijks van Duinkerke tot Brussel en verder wedstrijden hielden. Het initiatief wordt gesteund door de Academie van Rijsel, maar men betreurt dat er geen belangstelling is vanuit Belgisch Vlaanderen. We laten de Akademie zelf aan het woord: "Z'het ezeid dat de Taalunie en 't vlaamsch governement van de Belgyken en wullen nie dat de vlaamsche tale elerd is in Frankrijk. Pertank, de Vlamingn van Frankryk zyn beschikt van nuldere kulteure te doen leven."

Een volgend 'festival' gaat door ik oktober in Ekelsbeke. Er werd ook al een woordenboek uitgegeven.

Meer informatie via de webstek www.anvt.org

Wij proberen de activiteiten te volgen.

(Bron: Journal des Flandres, 24/05)

Indianen boos op paus Benedictus XVI

In mei was de opvolger van Petrus op bezoek in Latijns-Amerika, en daar deed hij een aantal uitspraken die bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo stelde hij tijdens een heilige eucharistieviering dat de verkondiging van de heer Jesus en zijn evangelie op geen enkel moment bijgedragen heeft tot de aliënatie van de pre-colombiaanse culturen en zeker geen vreemde cultuur opgedrongen heeft. In deze volgt hij duidelijk niet de subtielere lijn van zijn voorganger, paus Johannes-Paulus II.

Luis Evelis Andrade, de voorzitter van de Nationale Organisatie van Inheemse Volkeren van Columbia, is verbolgen. "Het ontkennen van het feit dat het opdringen van de katholieke godsdienst gebruikt werd in het mechanisme van de verdrukking, is een loopje nemen met de geschiedenis. Wij kunnen niet blijven aanvaarden dat de Kerk haar verantwoordelijkheid ontkent in de vernietiging van onze identiteit en onze cultuur", aldus de woordvoerder van de inheemse volkeren.