Nummer 145Notice: Undefined variable: voornaam in C:\inetpub\wwwroot\meervoud\artikel.php on line 67

Notice: Undefined variable: achternaam in C:\inetpub\wwwroot\meervoud\artikel.php on line 67

Catalonië | maart 2009


Catalanen in de hoofdstad van Vlaanderen ( )<< Nummer 145

Op initiatief van de Catalaanse hoogleraar Enric Canela ontstond in Catalonië een burgerforum dat opriep om in Brussel te komen betogen voor een Catalaanse staat. Onder het motto 'Deu mil a Brussel-les per l'autodeterminació' werd, buiten de politieke partijen om gemobiliseerd met als doel 10.000 Catalanen in Brussel, politiek centrum van de Europese Unie, samen te brengen en zo de eis om van Catalonië de 28ste EU-lidstaat te maken kracht bij te zetten.

Met 10.000 waren ze niet, maar toch met een indrukwekkende menigte van zeker wel 4.000 rustige, vlaggenzwaaiende Catalanen. In de Catalaanse samenleving leeft diepe onvrede met het feit dat er zoveel te doen is geweest omtrent de 'grondwettelijkheid' van het nieuwe statuut van Catalonië. Enkele jaren terug werd in het parlement van de Generalitat (Catalaanse overheid) met overweldigende meerderheid een nieuw ontwerpstatuut voor Catalonië goedgekeurd, maar het Spaans grondwettelijk hof maakte vele bezwaren. Zo moest de term 'natie' uit de tekst verdwijnen. Hij verhuisde dan maar naar de preambule. Het uiteindelijk statuut dat door de Spaanse Cortes werd goedgekeurd, bleek een afkooksel van de oorspronkelijke resoluties van het Catalaans parlement.

De Catalaanse partijen namen daar genoegen mee, maar in de bevolking bleef de ontgoocheling nazinderen. Vandaar dat het 'ideetje' van professor Canela zich als een vuurtje over het internet verspreidde en tenslotte uitmondde in een daadwerkelijke manifestatie in de Europese hoofdstad. Catalanen van alle gezindten vonden hun weg naar Brussel. De Catalaanse vlag wapperde in een drietal varianten: de 'officiële' Senyera (vier rode banen op een gouden veld), de republikeinse (dezelfde vlag maar met een blauwe driehoek met witte ster) en de socialistische (met rode ster en zonder blauwe driehoek).

Van de Catalaanse politieke partijen gaf alleen 'Esqerra Republicana' present met een indrukwekkende delegatie (een half dozijn parlementsleden van de linkse nationalisten stapten mee op in Brussel). De burgerlijke nationalisten van 'Convergencia i Unió' (partij van de vroegere liberale minister-president Jordi Pujol), steunde wel de betoging, maar vaardigde geen mandatarissen af naar Brussel. Wie wel present gaf, is Angel Colom, een vroegere leider van de republikeinen die een tijdje terug overstapte naar CiU, maar geen mandaat bekleedt in die partij.

Een mooie Vlaamse delegatie van TAK-VVB begeleidde de Catalaanse optocht met enkele tientallen Vlaamse leeuwevlaggen. VVB-voorzitter Eric Defoort was van de partij evenals de Waalse republikein José Fontaine en zowaar een Brusselse autonomist, Maurice Seewald, mede-organisator van de Brusselse Staten-Generaal.

Op de slottoespraak werd fel uitgevaren tegen het Spaanse Grondwettelijk Hof "met zijn partijdige rechters".

Het zelfbeschikkingsrecht van een volk staat boven de Spaanse grondwettelijke orde, luidt het. De Catalaanse partijen wordt bezworen voortaan absolute prioriteit te geven aan het onafhankelijkheidsstreven. Op de meeting werd ook de aftrap te geven van een petitieactie, gericht aan de Generalitat, met verzoek tot het uitschrijven van een referendum over onafhankelijkheid. Dat referendum zou moeten plaatsvinden op zondag 12 september 2010, daags na de Diada (nationale feestdag) van Catalonië.