Nummer 41


| november 1998


"De bende van B-plus" (Christian Dutoit)<< Nummer 41

"Als ik iets over Vlaamse identiteit of karakter zou schrijven, krijg ik heel de bende van B-plus over mij. Mon Detrez, Dieter Lesage en Anne Morelli zouden mij de les spellen." Ludo Abicht aan het woord, in een recent interview in Knack.

De bende van B-plus is actiever dan ooit. Op zich is dat vrij logisch, want naarmate deze staat op zijn laatste benen loopt zal de nervositeit stijgen en zullen zich meer bendeleden van het laatste uur aandienen. De subsidiekranen zullen bijspringen waar nodig, en onder het mom van het verdedigen van de democratie zullen sociaal-democraten en links-liberalen de erfelijke monarchie verdedigen als laatste dam tegen de verdwazing.

Een krant als De Morgen, die steeds meer de liberale toer opgaat, is met de jaren de moniteur geworden van die bende van B-plus. Na de meeting van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, die meer dan 2000 'separatisten' bijeenbracht die het separatisme van 1830 ongedaan willen maken, smeet deze krant met drek naar OVV-voorzitter prof. Matthias Storme. Met een fijn kammetje werd even door zijn curriculum vitae gegaan. Veel levert dat natuurlijk niet op, behalve het ontluisterende feit dat hij uit een CVP-nest komt en enkele verdachtmakingen in de trant van 'hij zegt het wel niet, maar waarschijnlijk denkt hij het wel'. Want opkomen voor een onafhankelijk Vlaanderen, is dat niet het programma van het gehate Blok uitbazuinen? Dus heeft de OVV-voorzitter 'een dubbele tong', zo heet het.

De Morgen zou beter moeten weten. Ze maakt er een potje van: opkomen voor meer zelfbeschikking is per definitie 'rechts', want ook het boze Blok doet dat. En een brave Van den Brande is dus een wolf in schapenvacht. De monarchie is per definitie 'links', want zij komt op voor solidariteit en tégen racisme, in een traditie die teruggaat tot de tijd van Leopold II die zich als geen ander inzette tegen de slavernij in de Congostaat. Het heeft zo zijn potsierlijke trekjes.

Hoe efficiënt de gevaarlijkste partij voor onze broze democratie bestreden wordt werd enkele weken geleden in Brussel bewezen. Olivier Maingain, François-Xavier de Donnéa, Philippe Moureaux, Michiel Vandenbussche en Sven Gatz ontpopten zich hand in hand als verrassende strategen in de ondankbare strijd tegen fascisme, racisme en xenofobie. De hoofdvogel wordt echter afgeschoten door onze vriend Kris Deschouwer, die in Le Soir aan de franstaligen diets maakt waarom het Blok moet bestreden worden: "De Brusselse francofonen weten maar al te goed waarvoor het Blok staat: het extremisme van het Vlaams nationalisme. Om het Blok te bestrijden is het niet efficiënt om ze te beschuldigen van racisme en met portretten van Hitler te zwaaien. Je moet herhalen dat de ultranationalisten de Brusselse politiek willen blokkeren en het gewest willen opblazen."

Wel, dat is nu in feite wat ook wij willen. Open en bloot. Misschien wordt het wel eens hoog tijd dat De Morgen een fijn kammetje bovenhaalt om na te gaan hoe het met het democratisch gehalte van dit maandblad zit. Want opkomen voor meer zelfbeschikking, laat dit geschieden in de derde wereld, maar laat deze kelk vooral aan ons voorbijgaan. Het is vijf voor twaalf, want de 'Belgische' democratie wordt van alle kanten belaagd.