Nummer 85


Commentaar | maart 2003


Soetkin moet hangen (Pol Van Caeneghem)<< Nummer 85

Sommige lieden smeken echt zélf om problemen.

Wie haalt het nu ook in zijn hoofd de voornaam Soetkin te dragen, en tevens de dochter te zijn van een vader die ooit pinten tapte in een rechtse drinkspelonk? Komt daarbij dat je als tiener ooit op betogingen administratief werd aangehouden (niet éénmaal, maar tweemaal, en misschien zelfs driemaal, Eerwaarde Vader!).

Later ben je weliswaar gaan optreden in een Waalse folkgroep en gaf je Nederlandse les aan allochtonen. Misschien dacht je op die manier je eigen kleine multiculturele bijdrage te leveren aan onze maatschappij. Vergeet het, simpele duif, allemaal flauwe excuses achteraf!

Want Barbertje zou en moest hangen. En zodoende werd Soetkin Collier heet nieuws vooraan in het tv-journaal, waarbij de minister van Audiovisuele Media van de Franstalige gemeenschap Richard Miller (oef) voor de camera's stond te zwaaien met de nota van de staatsveiligheid waarin Colliers duister verleden werd ontmaskerd. (Iets wat men een doorsnee crimineel nooit zou durven aandoen. Die heeft bepaalde rechten, op privacy onder andere. Maar gaat het in dit geval om een gewone criminele?)

Omdat zij door haar aanwezigheid op het Eurosong-festival de goede naam van België dreigde te besmeuren, werd Collier op staande voet uit de groep Urban Trad gebonjourd die daar de vaderlandse kleuren moet hooghouden.

Hoor ik nu iemand iets over beroepsverbod fluisteren? Kom, kom, laten we niet kleinzerig worden. Op het altaar van de politieke correctheid moeten af en toe wat democratische offertjes worden gebracht.

Bovendien is een zaak zoals die van Collier gefundenes Fressen voor een aantal mediatieke inquisiteurs om voor de zoveelste keer het zwarte beest te lijf te gaan. Zo wijdde 'De Morgen' een weekend-bijlage van anderhalve bladzijde aan de affaire, waarin het milieu waarin Soetkin als tiener evolueerde wordt opgespit en blootgelegd.

En dus hebben wij recht op kilo's grotendeels oude en opgewarmde kost. Over Blok-senator Wim Verreycken o.a., die regelmatig zangstonden leidt van het VNJ. En Soetkin is lid geweest van dat VNJ. En zij was ooit getrouwd met Roeland Buisseret, zoon van Xavier Buisseret. En Xavier Buisseret was dan weer...enzovoort, enzovoort.

En Collier woont in Doel, en had (heeft?) goede contacten met de stoute jongens van 'De Vrijbuiter'. En zo gaat dat maar door, en wordt de soep steeds verder aangelengd, tot er, ja tot er wát overblijft?

Ondertussen wachten wij met spanning op een gelijkaardig verhaal over een Johan Vande Lanotte bijvoorbeeld, als jongeling een gedreven militant van een 'Anarchistisch Kollektief', niet bepaald een organisatie die de pijlers van de staatsorde in het hart droeg.

Kan hij, in het licht hiervan, als minister ons land nog verder op waardige wijze blijven vertegenwoordigen?

De 'zaak' Collier opent nog bredere perspectieven. Alle min of meer Belangrijke Vlamingen of dito Belgen zouden best eens grondig gescreend worden op eventuele vroegere administratieve aanhoudingen. Er dreigen, na ontmaskering van een aantal van deze onverlaten, hier en daar wat lege plekken te ontstaan op sommige podia, of in eerbiedwaardige halfronden...

Werk aan de winkel dus voor alle loepzuivere en oprechte democraten.

Op, ter kruistocht!